Discrepanța de punctaj dintre Norvegia și Polonia, ocupanta locului secund în competiția pe echipe, a fost enormă în această zi de sâmbătă la Vikersund. Cu 1567 de puncte acumulate de-a lungul celor două manșe, scandinavii și-au eclipsat principalii urmăritori, care au însumat abia 1301 de puncte.

Soarele a zâmbit constant călduros azi, învăluind Vikersundbakken și miile de spectatori prezenți cu raze de bună dispoziție. Condițiile de zbor n-au fost tocmai potrivnice, însă per total întrecerea a lăsat impresia că ar fi putut anima într-o manieră mai puternică.

Manșa întâi a impresionat plăcut ochiul telespectatorului în primul rând cu un zbor extraordinar semnat de Domen Prevc. Tânărul sloven și-a arătat cu grație flexibilitatea ieșită din comun de care dispune și a fost stabil în aer, preț de 237,5 metri.

Daniel Andre Tande, în ciuda unei mici și scurte dezechilibrări în zbor, a ajuns până la pragul de 239,5 metri, câteva minute mai târziu, în încercarea de a împinge ștacheta spectaculozității înspre barierele recordului mondial.

Performanțele celor doi n-au primit însă multe replici onorabile, prima jumătate de concurs surprinzând și o săritură dezamăgitoare din partea polonezului Kamil Stoch, ce s-a oprit după numai 206 metri plutiți.

În partea secundă a concursului, Andreas Stjernen a ținut să asigure victoria norvegienilor, cu un zbor convingător, lung de 237,5 metri.

Căpătând o înălțime nefirească în zbor, Kamil Stoch și-a răzbunat insuccesul inițial și a zburat îndelung, câteva momente mai târziu, până la 234 m. 

Ultima prestație a zilei a fost, totodată, și cea mai lungă. Robert Johansson n-a cedat până n-a bifat borna de 240,5 metri, mărind ecartul față de Polonia la dimensiuni astronomice – 266 de puncte.

De remarcat în această după-masă rămâne și performanța colectivă a Sloveniei, care se clasează pe ultima treaptă a podiumului mulțumită unor zboruri satisfăcătoare din partea fraților Domen și Peter Prevc, Tilen Bartol și Jernej Damjan.

Spectacolul de la Vikersund continuă mâine, când cu începere de la ora 17:30 este programată etapa individuală. 

sursă foto: skijumping.pl