Ediția 2017 a Campionatelor Mondiale de Schi Nordic pentru juniori se desfășoară în această săptămână în Parcul Olimpic Utah din statul american cu același nume. La aproximativ un an după ce Râșnovul a avut onoarea de a organiza acest eveniment, Statele Unite ale Americii se bucură de acest privilegiu, competițiile consemnând în numeroase rânduri puncte de plecare importante în carierele tinerilor / tinerelor săritori / săritoare cu schiurile.

Noaptea dintre 1 și 2 februarie a adus derularea primelor două evenimente din cadrul acestor Campionate Mondiale de Juniori, anume întrecerile individuale feminine și masculine.

Italianca Manuela Malsiner, de pe podium în Cupa Mondială de senioare la statutul de campioană a lumii la junioare

podium-feminin-utah

La 13 zile după ce Manuela Malsiner a surprins pe toată lumea, încheind prima etapă de la Zao pe locul secund, sportiva din Italia în vârstă de 19 ani și-a adjudecat prima distincție importantă a carierei. Manuela și-a apropiat medalia de aur grație unui avantaj de 1,8 puncte avut în fața slovenei Ema Klinec, o altă săritoare cu experiență în Cupa Mondială de senioare.

Malsiner a izbutit cel mai lung zbor al competiției – 95,5 metri – la egalitate cu Nika Kriznar, care se poate declara ghinionistă, ratând medalia de argint la doar o zecime diferență. 

Totuși, Slovenia poate exulta, confirmând că are un viitor promițător și în competițiile feminine de sărituri cu schiurile, nu doar în cele masculine.

După ce în 2016 a fost una dintre cele mai ghinioniste săritoare din istoria Campionatelor Mondiale de Juniori, ratând podiumul la 6 zecimi de punct, Dana Haralambie a reușit o clasare onorabilă, asigurându-și locul 11 prin două sărituri de 84, respectiv 83 de metri.  

Din nefericire, cealaltă reprezentantă a țării noastre, Diana Trâmbițaș a terminat manșa întâi pe locul 36, săritura de 69,5 metri nepermițându-i să participe și în jumătatea finală de concurs.

Glorie cehească în sărituri cu schiurile, grație lui Viktor Polasek

podium-masculin-utah

Victoria din Cupa Continentală obținută la Titisee-Neustadt în 8 ianuarie a fost confirmată triumfător de cehul Viktor Polasek în această noapte, tânărul săritor de 19 ani câștigând medalia de aur mulțumită unui punctaj de 263,2 puncte.

Nivelul competițional n-a fost extrem de ridicat, niciunul dintre săritori nereușind să atingă dimensiunea trambulinei. Cele mai lungi sărituri au fost semnate de Viktor Polasek și Alex Insam, ambii aterizând la 97 de metri în manșa întâi. Spre deosebire de italian, cehul a bifat și în a doua manșă cel mai lung zbor, 96,5 metri, lungime imitată de germanul Constantin Schmid. 

De altfel, germanul Schmid a fost apariția surpriză din top 3-ul final, conturând un podium în care Polasek a luat medalia de aur, iar Alex Insam cea de argint, acesta din urmă completând astfel o zi istorică pentru ski jumping-ul italian.

România a avut 4 săritori prezenți în această competiție – Iulian Pîtea, Sorin Mitrofan, Farkas Hunor și Mihnea Spulber -, însă niciunul dintre ei n-a izbutit să acceadă în manșa finală. Iulian a sărit 87,5 metri, ocupând poziția 38, Sorin s-a clasat pe locul 46 cu o săritură de 83 de metri, Farkas s-a oprit după 77 de metri și a terminat concursul al 50-lea, iar Mihnea a plutit 78,5 metri, lungime care i-a adus locul 52. 

Campionatul Mondial de Juniori continuă în Utah cu competițiile pe echipe, mâine, urmând ca evenimentul să ia sfârșit odată cu întrecerea mixtă pe echipe din data de 5 februarie. 

surse foto: teamusa.org, fis-ski.com