Pentru a sărbători și a onora speciala ocazie de a-i vedea pe Icarii moderni zburând peste 200 de metri, mai mult de 20,000 de oameni s-au adunat astăzi, la baza trambulinei Letalnica. Asistența foarte ridicată și soarele prezent pe cerul Sloveniei intuiau o succesiune de evenimente fericite, dar scenariul a fost încurcat de vânt, care a suflat adesea cu putere din spate.

A doua competiție individuală de la Planica a fost precedată de o ședință preliminară în care top 3-ul a fost 100% polonez, condus de Maciej Kot, urmat de Kamil Stoch și Stefan Hula. Cu un zbor de 219,5 metri, primul menționat s-a impus în calificări, oferind speranțe suporterilor echipei Poloniei cu privire la etapa pe echipe, programată mâine.

asistenta

Începutul etapei de astăzi a fost viu. Intensitatea zborurilor s-a dovedit ridicată, încă din start, zburători mai puțin renumiți construind o continuitate la nivel elevat. Prestațiile mai scurte de punctul K, aflat la 200 m, au fost rarisime, deci calitatea competiției n-a avut de suferit. N-a durat mult până s-au atins 215 și chiar 220 de metri, grație unor evoluții ale lui Daiki Ito, Daniel Andre Tande și Andreas Stjernen.

Finalul manșei cu numărul 1 a adus sub ochii urmăritorilor un zbor dezamăgitor din partea lui Stefan Kraft, care s-a oprit după 209,5 metri, dar simpla prezență a lui Noriaki Kasai a reglat conturile. Japonezul a zburat 216,5 m, asemnea lui Severin Freund și a provocat entuziasm semnificativ în tribune. Ultimele zboruri ale primei jumătăți de concurs au fost, ca întotdeauna, interesante: Kenneth Gangnes, Johann Andre Forfang și Robert Kranjec au aterizat în intervalul 221-224,5 metri, însă Peter Prevc a fost serios dezechilibrat în zbor și a fost nevoit să se oprească după numai 218 metri.

Miile din tribune s-ar fi putut declara nu tocmai satisfăcute, dar faptul că Peter a evitat cu mare măiestrie o căzătură periculoasă a contat mai mult, în acele momente.

Bucuros și în aceste condiții, Peter Prevc se vedea clasat pe locul al șaselea între manșe, în vreme ce Robert Kranjec, Johann Andre Forfang și Kenneth Gangnes alcătuiau podiumul momentului.

Din nefericire, vântul din spate nu a contenit să sufle, iar organizatorii au urcat poarta până la poziția cu numărul 10; un aspect uimitor, ținând cont că întrecerea de ieri s-a derulat cu sportivii plecând de la bara cu numărul 4.

Totuși, Ryoyu Kobayashi a profitat de împrejurări mai favorabile și a început manșa secundă amețitor: a zburat 219,5 metri, ridicând moralul privitorilor neutri, dornici să aprecieze spectacol. Roman Koudelka s-a oprit cu doar jumătate de metru mai puțin, minute mai târziu, însă exclusiv Noriaki Kasai a fost în stare să facă diferența, fiind primul care a plutit peste 220 în acest act – 224 de metri, mai precis.

sloveni

Cu toate acestea, Noriaki s-a putut bucura de locul 1 intermediar doar pentru un minut, întrucât Severin Freund l-a devansat cu un metru, devenind primul care a atins dimensiunea trambulinei în cadrul etapei de azi. Evoluând mai repede față de obicei, Peter Prevc nu a înșelat așteptările și a convins până și cei mai mari critici ai săi. Proaspătul campion mondial a ținut piept vântului nefavorabil și a zburat 242 de metri, făcând să izbucnească o mare învolburată de steaguri slovene în tribunele arenei Letalnica.

Propulsat la loc de frunte în clasamentul provizoriu, Peter Prevc a admirat cu mare plăcere patru zboruri de calitate, semnate de Michael Hayböck, Kenneth Gangnes, Johann Andre Forfang și Robert Kranjec. Austriacul și „Forfi” au zburat 233,5, respectiv 233 de metri, însă cea mai frumoasă priveliște avea să vină chiar la final.

prevc si kranjec

Dovedind că este un zburător desăvârșit, Robert Kranjec a fost imun la presiune și a plutit 236 de metri, lungime care i-a oferit improbabila victorie și privilegiul de a fi purtat pe umeri de Peter Prevc și aclamat de peste douăzeci de mii de admiratori. Imaginea aceasta a cântărit enorm pentru farmecul acestei întreceri, de la care se cerea mai mult, însă în aceste condiții s-a făcut mai mult decât se putea.

Mii de sloveni fericiți și doi în extaz, după această etapă. Robert Kranjec câștigă încă o etapă individuală de zbor, însă bucuria sa îi este transmisă și lui Peter Prevc, care și-a asigurat astăzi și posesia Micului Glob de Cristal, oferit campionului din proba de zbor.

zbor

Robert Kranjec, Peter Prevc și Johann Andre Forfang ocupă treptele podiumului de azi, pe când Norvegia mai bifează o etapă cu patru componenți situați în top 10-ul definitiv.

clasament

Cu cele două Globuri de Cristal acontate deja, Peter Prevc își mai poate propune un singur obiectiv în cele două etape rămase: doborârea recordului mondial. Anders Fannemel și-ar dori să nu se întâmple, iar vântul s-a opus, deocamdată. A trecut jumătate din programul competițiilor de la Planica, însă Peter a demonstrat că poate înfrânge gravitația și să facă abstracție de vântul din spate. Totuși, ar avea nevoie de nițel vânt de portanță pentru a se duce peste 251,5 metri. Să fie, oare, posibil?

sursă foto: eurosportplayer.com